9. Ce alternative exista?

Romania este una dintre tarile europene cu cea mai mare ineficienta energetica. De aceea WWF sustine drept solutie pe termen lung sprijinirea si promovarea eficientei energetice (in intreprinderi, infrastructura publica, inclusiv cladiri publice si cladiri rezidentiale), precum si promovarea mobilitatii urbane durabile si a masurilor de adaptare la schimbarile climatice. Toate aceste masuri trebuie sa ocupe un loc central in politicile de dezvoltare energetica a Romaniei.

Dintre sursele regenerabile de energie fac parte: energia eoliana (energia vantului), energia solara, hidroenergia (energia apelor curgatoare), energia mareelor (energia flux/refluxului marilor si oceanelor), energia geotermica (rezultata din caldura de adancime a pamantului) si energia de biomasa (biodiesel, bioetanol, biogaz). In privinta dezvoltarii acestor surse de energie regenerabila (care includ si hidroenergia), este foarte importanta amplasarea acestor infrastructuri sau, in cazul biomasei, a culturilor respective. Programele si proiectele de dezvoltare energetica trebuie sa fie incluse intr-un concept mai larg de dezvoltare durabila, fiind necesara evaluarea fiecarui tip de resursa regenerabila in funcţie de intregul impact asupra naturii şi nu doar evaluand emisiile de carbon aferente producerii energiei, cu o atenţie deosebita asupra impactului cumulativ.

In ceea ce priveste hidroenergia, WWF recomanda retehnologizarea centralelor vechi, deoarece are avantajul ca poate conduce nu numai la optimizarea capacitaţii de producţie (beneficiu economic), ci şi la diminuarea impactului asupra ecosistemelor raurilor, daca se utilizeaza tehnologii imbunataţite de prevenire şi reducere a impactului.