1. Care e starea raurilor de munte din Romania?

Reteaua de rauri si izvoare a Romaniei insumeaza 78,723 km* lungime, dintre care 13 650 de km sunt in stare buna si foarte buna, reprezentand ultimele porţiuni ale ecosistemelor acvatice naturale.

Raurile interioare contribuie cu 40 000 000 mii mc la resursa totala de apa a Romaniei, adica 30% din aceasta. Din volumul mentionat jumatate este reprezentat de contributia zonei montane.

Raurile de munte se caracterizeaza prin pante medii de 3 m/km, viteza apei mare, de 1 m/secunda, substrat pietros si nisipos, transparenta a apei medie si materie organica fina. Din punctul de vedere al biodiversitatii,raurile de munte se impart in 3 categorii:

  • rauri cu fund pietros sau stancos, mereu in trasformare din cauza curentului puternic care nu permite instalarea unei vegetatii bogate
  • rauri cu fund stabilizat si acoperit pe alocuri cu alge, muschi, larve de insecte si crustacei.
  • rauri bogate, uneori cu depuneri de aluviuni pe fund care favorizeaza fixarea plantelor superioare si cu o fauna bogata si variata

Raul nu e doar firul de apa care curge de la izvoare spre varsare, ci un sistem din care fac parte toti afluentii sai, cu baltile, canalele sau bratele moarte aflate in vecinatatea lui. De-a lungul unui rau se formeaza relatii si conexiuni variate ce influenteaza existenta si supravietuirea organismelor vii pe care le adaposteste.

* Distante calculate in sistemul de coordonate Stereografic 1970, datum Dealul Piscului